In 4 stappen de potentiële nieuwe omzet van een SEO campagne berekenen

geschreven doorEdwin on januari 6, 2016 in SEO with no comments

Wij krijgen van onze klanten vaak te horen: ‘wij willen hoog in de zoekresultaten van Google staan’. Uiteraard kan Simply Rank daarbij helpen, maar als we iets verder vragen zijn de goede posities in de zoekresultaten slechts een middel. Het doel is om meer aanvragen en uiteindelijk meer verkopen te realiseren via de website.

In het artikel van vandaag bekijk ik wat de potentiële waarde is van goede posities in de zoekresultaten. Met potentiële waarde bedoel ik het omzet potentieel. Ik zal dit duidelijk maken aan de hand van een specifiek voorbeeld.

Welke gegevens hebben we nodig om de potentiële waarde te kunnen berekenen?

Om de potentiële omzet te kunnen berekenen is het belangrijk om een aantal variabelen te weten. Aan de hand van deze gegevens kan er een rekensom worden gemaakt waarmee we de potentiële omzet kunnen berekenen. De volgende gegevens zijn nodig:

  • Zoekvolume van de zoekwoorden
  • Conversie percentage website
  • Sales conversie percentage
  • Waarde (in euro’s) van een nieuwe klant

Een uitleg van deze gegevens

Ik zal per onderdeel een uitleg geven en direct een voorbeeld maken, zodat we deze gegevens kunnen gebruiken om een berekening te maken.

Zoekvolume van de zoekwoorden

Om een inschatting te kunnen maken van het aantal bezoekers dat we kunnen realiseren, is het belangrijk om een zoekwoord onderzoek te (laten) doen. Er wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar welke zoekwoorden uw potentiële klanten precies gebruiken. Ook kunnen we zien hoe vaak er maandelijks op deze zoekwoorden gezocht wordt.

 

Als voorbeeld gebruik ik een zoekwoord onderzoek voor een Rotterdamse loodgieter:

keyword onderzoek SEO

 

Conversie percentage website

Zodra we een inschatting hebben gemaakt van het aantal bezoekers dat we maandelijks kunnen realiseren, is het belangrijk om te weten welk percentage van de bezoekers contact met u opneemt (het conversie percentage). We zorgen ervoor dat uw telefoonnummer duidelijk zichtbaar is en dat er een contact formulier op uw website staat.

Door de juiste aanpassingen in de tekst kan het conversie percentage nog iets worden verhoogd. Voor lokale zoekwoorden (zoekwoord + locatie, bijvoorbeeld SEO in Amsterdam) is het conversie percentage over het algemeen hoger dan voor nationale zoekwoorden. We gaan in dit voorbeeld uit van een conversie percentage van 10%.

We weten nu dus het aantal potentiële bezoekers en het conversie percentage. We kunnen nu inschatten hoeveel nieuwe aanvragen u kunt verwachten. 336 bezoekers X 10% conversie = 33 nieuwe aanvragen per maand.

Sales conversie percentage

Als iemand contact met u opneemt via de website (via een formulier of via de telefoon) dan zal niet iedereen ook daadwerkelijk een klant worden. We willen dus een inschatting maken van het aantal mensen dat daadwerkelijk klant bij u zal worden. De vraag is dan ook:

“Als er 10 mensen contact met u opnemen, hoeveel worden er dan daadwerkelijk betalende klanten?”

Dit is afhankelijk van de branche. In sommige branches is dit percentage 50 – 100%, maar in andere branches is het lager. Het sales team of de eigenaar van het bedrijf kan hier vaak een goede inschatting van maken.

Laten we in het voorbeeld van de Rotterdamse loodgieter zeggen dat 50% van de aanvragen daadwerkelijk klant wordt, wanneer iemand een loodgieter nodig heeft is er vaak haast bij. Dit verhoogt het conversie percentage aanzienlijk.

We weten nu dus het volgende: 336 bezoekers X 10% website conversie = 33 aanvragen X 50% sales conversie = 16 nieuwe klanten per maand.

Waarde (in euro’s) van een nieuwe klant

Nu we een inschatting hebben van het aantal nieuwe klanten, willen we natuurlijk weten wat het omzet potentieel is. Daarvoor is het noodzakelijk om te weten welke waarde een nieuwe klant vertegenwoordigd.

We gaan meestal uit van de zogenaamde ‘Lifetime Value’. Dit is niet enkel de initiële omzet die een klant bij u uitgeeft, maar ook alle verkopen op een later tijdstip. In het geval van de loodgieter kan dit behoorlijk oplopen. Stel iemand belt de loodgieter voor een reparatie aan de CV ketel, de loodgieter komt de reparatie uitvoeren.

Ik ga er voor het voorbeeld even vanuit dat de reparatie €250,- kost. De loodgieter verkoopt de klant ook direct een onderhoudscontract voor €100,- per jaar. En na 1,5 jaar verkoopt de loodgieter de klant ook een nieuwe CV ketel en radiatoren voor een totale omzet van €1500,-. Daar komt bij dat de klant zeer tevreden was over de diensten van de loodgieter en een collega op het werk wordt ook klant door de aanbeveling. De totale waarde die een klant vertegenwoordigd kan dus een stuk hoger zijn dan de omzet van de eerste aankoop.

Alhoewel een exacte benadering soms lastig is, kan er vaak wel een redelijke inschatting gemaakt worden van deze ‘Lifetime Value’. We gaan er voor het voorbeeld even van uit dan een nieuwe klant voor een loodgieter €400,- vertegenwoordig. Nu kunnen we de rekensom afmaken en het omzet potentieel berekenen voor deze campagne.

336 bezoekers per maand X 10% conversie = 33 nieuwe aanvragen X 50% sales conversie = 16 nieuwe klanten per maand X €400,- lifetime value = €6400,- potentiële nieuwe omzet per maand.

Zodra 1 van deze variabelen kan worden verbeterd zal de omzet ook toenemen. Als u bijvoorbeeld meer zoekwoorden wilt toevoegen zal het maandelijkse aantal bezoekers ook stijgen. Maar ook als u de sales conversie verhoogt (meer mensen die contact opnemen worden daadwerkelijk klant) zal het omzet potentieel stijgen.

Als u ook interesse heeft om het omzet potentieel voor een zoekmachine optimalisatie campagne voor uw bedrijf te laten uitrekenen, neem dan contact met ons op.