Wanneer je bezig bent (of begint) met SEO, is het natuurlijk belangrijk om de posities in Google SERP (search engine results page) in de gaten te houden. Zo weet je of er progressie gemaakt wordt.

In dit artikel een uitleg hoe je dit het beste kunt doen.

Als je een zoekwoordenonderzoek gedaan hebt en er wordt gewerkt aan het optimaliseren van de website, dan kun je de posities in Google checken. In dit artikel leg ik uit hoe je dit handmatig kunt doen en hoe je dit kunt automatiseren.

Handmatig checken

Google maakt gebruik van zogenaamde ‘gepersonaliseerde resultaten’. Dit wil zeggen dat ze de resultaten op de eerste pagina aanpassen aan de gebruiker. Zeker als je bent ingelogd in je Google account krijg je dit vaak te zien. De kans is groot dat je eigen website bovenaan de resultaten staat als je er zelf naar zoekt.

Dit is echter in veel gevallen niet wat andere mensen (potentiële klanten) te zien krijgen. Het komt dan ook regelmatig voor dat ondernemers in de veronderstelling zijn bovenaan de zoekresultaten te staan, terwijl ze eigenlijk naar de gepersonaliseerde resultaten kijken.

Gelukkig kun je dit eenvoudig omzeilen door gebruik te maken van de ‘Ingocnito modus‘ in de Google Chrome browser. Dat gaat als volgt:

Klik rechtsboven in de Chrome browser op de 3 puntjes, klik vervolgens op ‘nieuw incognitovenster‘:

positie google checken

 

Een nieuw zwart scherm opent zich:

waar staat mijn site in google

 

Je kunt nu navigeren naar Google.nl en hier je zoekwoorden intypen. In dit incognito venster krijg je geen gepersonaliseerde resultaten te zien, dit is dus de meest accurate weergave van de posities in Google voor je website.

Automatisch Google posities checken

Natuurlijk is het handmatig checken van je website prima om te doen. Als je echter bezig bent met de SEO optimalisatie van een website, wil je dagelijks de posities kunnen checken. Hiermee kun je zien wat werkt en wat niet werkt.

Bij Simply Rank maken we hiervoor gebruik van een externe tool die dagelijks de zoekwoord posities zoals SEO specialist Rotterdam in Google checkt.

De tool heet ProRankTracker: https://proranktracker.com/

Omdat wij de ranking van honderden keywords bijhouden voor klanten, maken wij gebruik van de betaalde versie. Er is echter ook een gratis versie om maximaal 20 zoekwoorden bij te houden.